Welkom op het
Heel Rotterdam Leest blog

Lezen & Luisteren voor je lijst
Naast digitaal (e-book) lezen en lenen, kun je in de online Bibliotheek app ook luisterboeken vinden. Van Jan Terlouw tot Kees van Kooten, van Tommy Wieringa tot Harry Mulisch. Super handig om de leeslijst af te werken.

Lezen voor een gezonde studie-ervaring (met tips)
In het hoger onderwijs staat het academische lezen vaak centraal. Studenten lezen stapels aan vakliteratuur en wetenschappelijke artikelen om hun kennis te vergroten en hun papers en scripties te schrijven. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van lezen voor ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Lezen kan studenten helpen om even uit de drukte van hun studie te ontsnappen en tegelijkertijd te groeien op persoonlijk vlak.

Samenwerking is de sleutel: kwaliteitskaarten voor effectief leesonderwijs
Effectief leesonderwijs is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het is dan ook goed nieuws dat er de afgelopen decennia veel wetenschappelijke kennis is ontwikkeld over dit onderwerp. Helaas blijkt dat deze kennis nog onvoldoende wordt toegepast in de praktijk. Gelukkig is er nu een initiatief van de PO-Raad, VO-raad en het NRO, genaamd de Kennistafel Effectief Leesonderwijs, dat zich richt op het verzamelen van deze kennis en het toepasbaar maken ervan voor leraren.

Lezen is leuk: Volkskracht inspireert groep 6 leerlingen in Rotterdam
Het is altijd goed om te horen dat andere organisaties zich net als wij zich hard maken voor lezen en leesplezier in de stad. Onlangs heeft Volkskracht, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het leven van alle Rotterdammers, om haar 100-jarige bestaan te vieren, zich ingezet voor de leerlingen van groep 6 in de stad.

De vrijheid voor leerlingen om eigen keuzes te maken
In het onderwijs gaat het vaak om het overdragen van kennis en vaardigheden van docent naar leerling. Maar wat als we het omdraaien en leerlingen meer controle geven over hun eigen leerproces? Een recent artikel van het Amerikaanse platform EducationWeek beschrijft een interessante case.