Lezen voor een gezonde studie-ervaring (met tips)

Ontspanningslezen is belangrijk voor studenten in het hoger onderwijs.

In het hoger onderwijs staat het academische lezen vaak centraal. Studenten lezen stapels aan vakliteratuur en wetenschappelijke artikelen om hun kennis te vergroten en hun papers en scripties te schrijven. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van lezen voor ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Lezen kan studenten helpen om even uit de drukte van hun studie te ontsnappen en tegelijkertijd te groeien op persoonlijk vlak.

Studeren aan een hogeschool of universiteit kan een drukke en stressvolle tijd zijn voor studenten. Er is veel te lezen, te studeren en te leren, en dit kan ertoe leiden dat studenten het plezier in het lezen verliezen. Toch kan het lezen van boeken en literatuur voor ontspanning en persoonlijke ontwikkeling een belangrijke manier zijn om de druk van het studentenleven te verlichten en de geest te verrijken.

Het is allereerst essentieel om te erkennen dat het lezen van literatuur niet alleen nuttig is voor academische doeleinden, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en ontspanning. Boeken kunnen ons meenemen naar andere werelden en tijden, ons inzicht geven in de menselijke ervaring en ons inspireren om ons eigen leven te verbeteren. Door te lezen kunnen we nieuwe ideeën opdoen en ons vermogen om na te denken en te redeneren verbeteren.

Maar ook minder hoogdravend: het lezen van boeken voor ontspanning en plezier helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van ons mentale welzijn. Het helpt even te ontsnappen aan de drukte van ons dagelijks leven. En het brengt ons in een rustiger, meer meditatieve toestand. Dit kan dan weer helpen om angst en stress te verminderen, niet onbelangrijk bij een groep die aangeven steeds meer stress te ervaren.

Meer aandacht dus voor leesplezier in het hoger onderwijs. Maar hoe?
We hebben alvast drie tips.

  1. Maak gebruik van social media: we geven toe, dit is een beetje een paradox want het zou goed kunnen dat social media gebruik er juist voor zorgt dat het lezen afneemt onder studenten. Maar toch, het blijft een zeer geschikte plek om mensen te bereiken. En dus onze tip: gebruik social media om boekentips te delen, zoals Instagram- of Twitter-accounts waar studenten en medewerkers boeken kunnen bespreken en aanbevelen. Dit kan studenten helpen om nieuwe boeken te ontdekken en hen aanmoedigen om meer te lezen. Zorg dat ze relevant zijnet betrekking tot de interesses van studenten en focus vooral op leesplezier.

  2. Bied incentives aan: onze tweede tip: stimuleer studenten om meer te lezen door incentives aan te bieden, zoals extra creditpunten, certificaten of prijzen. Dit kan studenten aanmoedigen om hun leesvaardigheid te verbeteren en hun interesse in literatuur te vergroten. Alles zodat er maar boeken worden opgepakt.

  3. Organiseer literaire evenementen: organiseer literaire evenementen op de universiteit, zoals lezingen van auteurs, boekenclubs, schrijfworkshops en literaire festivals. Dit kan studenten en medewerkers inspireren om meer te lezen en de literatuur beter te begrijpen. Het kan ook bijdragen aan het creëren van een gemeenschap van lezers op de universiteit.

Vorige
Vorige

Lezen & Luisteren voor je lijst

Volgende
Volgende

Samenwerking is de sleutel: kwaliteitskaarten voor effectief leesonderwijs