Welkom op het
Heel Rotterdam Leest blog

Elke minuut telt. Hoe schermtijd de woordenschat van jonge kinderen aantast
Opgroeien in een taalrijke omgeving is cruciaal voor de taalontwikkeling van kinderen. Recent onderzoek werpt echter een zorgwekkende trend op: de negatieve associatie tussen schermtijd en ouder-kind gesprekken.

Leescrisis: de oorzaak volgens de grondlegger van begrijpend lezen
In Nederland is een alarmerend aantal 15-jarigen niet geletterd genoeg. Een probleem waar begrijpend lezen vaak als zondebok wordt aangewezen. Cor Aarnoutse, de man achter de ontwikkeling van dit vak, werpt hier zijn licht op in een interview met de Volkskrant en biedt inzichten in hoe het beter kan.

Voorlezen: routinevorming à la tandenpoetsen
In de wereld van onderwijs en opvoeding is het belang van voorlezen al lang bekend. Toch blijft het stimuleren van deze activiteit bij bepaalde groepen een uitdaging. Vooral lager opgeleide ouders vinden het moeilijk om regelmatig voor te lezen aan hun kinderen. Maar wat als we de gewoonte van voorlezen kunnen transformeren tot iets net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen?

Monitor de Bibliotheek op School 2023: wat ons opviel.
Het leesklimaat op scholen staat weer centraal met de onthulling van de meest recente bevindingen uit de Monitor de Bibliotheek op school voor het schooljaar 2023-2024. Op basis van deze resultaten passen onderwijsinstelling en Bibliotheek het leesbeleid en de activiteiten aan.

Nauwe samenwerking met basisscholen versterkt Engels taalonderwijs
Het effectief aanbieden van Engels taalonderwijs begint al op de basisschool. Door nauwe samenwerking tussen leraren in het primair en voortgezet onderwijs, kunnen basisschoolleerlingen een hoger niveau Engels bereiken en naadloos doorstromen naar de brugklas.