Welkom op het
Heel Rotterdam Leest blog

Fictie lezen in het hoger onderwijs #1
Door: Evelyne van der Neut Projectleider WERKplaats Taal bij Hogeschool Rotterdam
Heel Rotterdam Leest zet in op leesplezier. Maar wát moeten al die jongeren dan lezen? Kranten, websites, de achterkant van een shampoofles…? Je kunt daar natuurlijk plezier aan beleven, maar het plezierigst is natuurlijk het lezen van fictie. Waarom zouden we onze studenten speciaal moeten motiveren juist een goed verhaal te lezen?
Lekker lezen in de klas, echt wel!
Door: Marinet Haitsma, docent speciaal voortgezet onderwijs.
Sinds enige tijd werk ik in het voortgezet speciaal onderwijs, met kinderen die langdurig ziek zijn. Lesgeven aan jongeren met een vaak complexe problematiek is nóg meer koorddansen.

Plezier!? ‘Wat is dat eigenlijk?’
Door: Frans-Willem Korsten
Hoogleraar Literatuur en samenleving aan de Erasmus School of Philosophy en aan het Leiden University Center for the Arts in Society.
Leesplezier is een term die gerust stemt en gemakkelijk tot instemming leidt. Natuurlijk mogen leerlingen plezier beleven aan literatuur, liefst wel! Een enkele prediker zal inbrengen dat het leven niet alleen over plezier gaat. En dat is zo.

Met Superboek wordt lezen leuk. Zo help je kinderen die moeite hebben met lezen!
Lezen is leuk en natuurlijk erg belangrijk. Voor kinderen die moeite hebben met lezen door bijvoorbeeld dyslexie, TOS, ADHD, een fysieke, verstandelijke of visuele beperking, kan het ook lastig zijn. Hoe kan je deze kinderen helpen? Met de jeugdcollectie van Passend Lezen.

Leesoffensief Brabant
Door: Ineke de Roo, docent Nederlands en taalcoördinator Techniek College Rotterdam
Dat er overal in het land steeds meer leesbevorderende activiteiten plaatsvinden, bewees de live uitzending van het @leesoffensiefbrabant vanuit @Koning Willem I College in ’s Hertogenbosch.