Oproep aan alle pabo- en basisschooldirecteuren: zet het leesonderwijs hoog op de prioriteitenlijst

Janneke Schotveld, kinderboekenschrijver bekend van de ‘superjuffie’ serie, heeft een krachtige boodschap aan pabo- en basisschooldirecteuren: geef geld uit aan kinderboeken. Te midden van de bezorgdheid over de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen, benadrukt Schotveld dat het kopen van kinderboeken voor scholen van groot belang is.

Schotveld deelt dat ze regelmatig mails van enthousiaste leerkrachten ontvangt, op zoek naar gratis boeken om het leesniveau en -plezier van hun leerlingen te vergroten. Ze juicht deze intenties toe, omdat het leesonderwijs een impuls nodig heeft, niet alleen om de leesvaardigheid te verbeteren, maar ook om kinderen een wereld van verbeelding te bieden.

Maar, zo benadrukt Schotveld, we moeten het ook hebben over het belang van schrijvers die hun creativiteit en inspanning investeren in het maken van kinderboeken. Ze schrijft dat er een romantische perceptie is rondom het schrijven van kinderboeken, maar in werkelijkheid vergt het tijd, toewijding en vaak financiële middelen. Schrijvers hebben ook een inkomen nodig om hun werk voort te zetten.

Ze roept schoolbesturen dan ook op om het leesonderwijs hoog op de prioriteitenlijst te zetten en te investeren in kinderboeken. Terwijl ze begrijpt dat financiële middelen soms schaars lijken, benadrukt ze dat het tijd is om het belang van leesplezier en empathie te erkennen.

Voor het volledige opiniestuk van Janneke Schotveld, lees het artikel via onderstaande link.

Vorige
Vorige

Onderzoek: leren lezen doe je het best op papier

Volgende
Volgende

13 september, inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek 2023