Gedenk Tolkien 50 Jaar na zijn overlijden in de klas

Afgelopen zaterdag 2 september was het 50 jaar geleden dat de wereld een literaire grootmeester verloor: J.R.R. Tolkien, de briljante geest achter ‘In de ban van de ring’ en "De Hobbit’, stierf op 2 september 1973. Zijn nalatenschap als schrijver en zijn invloed op het fantasy-genre zijn onbetwistbaar. Tien tips om de werken van Tolkien weer tot leven te brengen in de klas of lokaal.

Nog altijd ontdekken tieners zijn boeken en verliezen zichzelf in de wereld van de Midden-aarde. Maar voor alle leeftijden zijn er activiteiten te bedenken om Tolkien in de klas te herdenken. Hieronder 10 ideëen:

  1. Lees fragmenten voor uit Roverandum:

    iedereen kent ‘In de ban van de ring’ en ‘de Hobbit’ maar wist je dat Tolkien ook een kinderboek heeft geschreven dat geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar? Nadat een jongetje op het strand zijn speelgoedhondje kwijt is geraakt, gaat het beestje zelf op zoek naar zijn baasje, waarbij hij zelfs op de maan en onder de zeespiegel belandt. Roverandom is een spannend fantasierijk avontuur.

  2. Teken je eigen Hobbit:
    laat de leerlingen hun eigen Hobbit-personage bedenken en tekenen. Ze kunnen nadenken over de kenmerken, de kleding en de persoonlijkheid van hun Hobbit.

  3. Hobbit huisjes bouwen:
    breng de Gouw tot leven en laat kinderen hun eigen Hobbit huisjes maken. Een leuke hands-on activiteit die de verbeelding te prikkelt.

  4. Schrijf een Hobbit-avontuur:
    moedig de kinderen aan om hun eigen Hobbit-avontuur te schrijven, waarin ze hun Hobbit-personage op een spannende reis sturen. Dit stimuleert creativiteit en verhalend schrijven.

  5. Lees "De Hobbit" als een literair werk:
    analyseer samen met de leerlingen de literaire elementen van "The Hobbit," zoals thema's, symboliek en karakterontwikkeling. Vergelijk het boek ook met andere werken uit de Engelse literatuur.

  6. Schrijf fanfictie:
    moedig de leerlingen aan om hun eigen fanfictie-verhalen te schrijven die zich afspelen in de wereld van Tolkien. Dit helpt hen om dieper in de details van zijn fictieve wereld te duiken.

  7. Bestudeer Tolkien's taalcreatie:
    duik dieper in Tolkien's talent voor het creëren van talen. Onderzoek zijn talen, zoals het Elfs en het Dwergs, en hoe ze zijn geïntegreerd in zijn verhalen.

  8. Ontwikkel je eigen elfentaal:

    J.R.R. Tolkien creëerde talen voor zijn fictieve werelden. Laat de leerlingen hun eigen elftaal bedenken, met enkele basiswoorden en zinnen. Ze kunnen deze taal aan de klas leren en een kleine conversatie houden.

  9. Vergelijkende literatuur:
    Tolkien en mythologie: Verken de parallellen tussen de werken van Tolkien en oude mythologische verhalen. Hoe heeft hij inspiratie geput uit mythen en legendes?

  10. Tolkien als academicus:
    onderzoek meer over J.R.R. Tolkien als academisch figuur en zijn werk in de filologie. Bestudeer zijn essays en lezingen over taal en literatuur.

Waarom Tolkien nog altijd relevant is? Daar schreef Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden een mooi artikel over:

Vorige
Vorige

Inspiratie: samen een lang verhaal schrijven bij de schoolpoort

Volgende
Volgende

Op deze dag, 66 jaar geleden gepubliceerd: On the Road