Op deze dag, 66 jaar geleden gepubliceerd: On the Road

Op 5 september 1957 werd het wereldberoemde boek On the Road van Jack Kerouac voor het eerst gepubliceerd. Het boek, dat de avonturen van Sal Paradise en Dean Moriarty volgt terwijl ze kriskras door de Verenigde Staten reizen, staat bekend als een icoon van de Amerikaanse literatuur. Vandaag in het voetlicht dit meesterwerk, dat zoveel jaar later nog steeds lezers weet te raken.

Kerouac, vaak aangeduid als 'de stem van de Beat Generation', was een van de jonge en ambitieuze Amerikaanse schrijvers van de Beat Generation, een literaire beweging in de jaren vijftig. Naast Kerouac maakten schrijvers als Allen Ginsberg en William S. Burroughs deel uit van deze door Kerouac opgerichte groep.

Het boek On the Road brak in 1957 door en markeerde Kerouac's spraakmakende entree in de literaire wereld. Het werk van de auteur werd destijds echter flink gecensureerd vanwege de preutse normen in de Verenigde Staten. Pas veel later kon er een ongecensureerde versie worden uitgebracht.

On the Road is niet alleen een literair werk, maar ook een historisch document dat de tijdsgeest van de jaren '50 vastlegt. Voor docenten biedt dit boek een schat aan mogelijkheden om met leerlingen te bespreken hoe taal, cultuur en maatschappij met elkaar verweven zijn.

Vorige
Vorige

Gedenk Tolkien 50 Jaar na zijn overlijden in de klas

Volgende
Volgende

Onderzoek: leren lezen doe je het best op papier