Verken de magische wereld van Roald Dahl n.a.v. Wes Anderson's Netflix adaptie

Wes Anderson heeft Roald Dahls betoverende wereld naar Netflix gebracht met vier verfilmde korte verhalen: 'The Wonderful Story of Henry Sugar,' 'The Swan,' 'The Rat Catcher,' en 'Poison.' Elk van deze verhalen staat op zichzelf en kan in willekeurige volgorde bekeken worden.

De streamingdiensten zijn momenteel druk bezig met het veiligstellen van waardevol materiaal voor de toekomst. Zo sloot Amazon onlangs een overeenkomst met de familie Tolkien, en Netflix heeft de rechten verworven voor een groot deel van Roald Dahls oeuvre. Wes Anderson trapt af met deze korte films. Op vier achtereenvolgende dagen kwamen The Wonderful Story of Henry Sugar (41 minuten), The Swan (17 min.), The Rat Catcher (17 min.) en Poison (17 min.) uit.

Screenshots uit de Netflix adaptie door Wes Anderson (Beeld: Netflix)

De Volkskrant noemde de serie eerder een 'gedramatiseerd audioboek,' en die beschrijving is uiterst treffend. Het script blijft namelijk trouw aan het originele verhaal zoals Dahl het geschreven heeft, met minimale aanpassingen. Anderson introduceert zijn kenmerkende stijl waarbij acteurs het verhaal recht in de camera vertellen, terwijl achter hen het decor zich voortdurend aanpast, alsof we naar een toneelstuk kijken.

Tijdens dialogen richten de acteurs zich tot elkaar. Leuk om te vermelden is dat Roald Dahl zelf in de films verschijnt, gespeeld door Ralph Fiennes. Dit kunstzinnige aspect, typerend voor Anderson, is een mode ode aan de beroemde schrijver.

Ralph Fiennes als Roald Dahl (beeld: Netflix)

Voor bewonderaars van Anderson is het een sublieme ervaring. De verhalen behouden Dahls donkere en wrede stijl, wat verrassend goed past bij Andersons theater-achtige benadering. Een aanrader dus, maar wat ons betreft vooral óók inspiratie om er vervolgens een boek van de meester zelf bij te pakken. En die zijn te vinden voor alle leeftijden.


Voor de allerkleinsten

Tellen - Roald Dahl

Ook voor de allerkleinste valt er genoeg te griezelen. Tellen is een grappig, groot kartonboek, gebaseerd op De Reuzenkrokodil van Roald Dahl, waarmee kinderen kunnen leren tellen. De kleurrijke illustraties zijn (zoals het hoort) gemaakt door Quentin Blake.

Tel je mee hoeveel krokodillen er zijn? En hoeveel kinderen wil de Reuzenkrokodil opeten?

Meer informatie. Ook verkrijgbaar in een edtie over vormen en een boek over tegenstellingen.


Voor kinderen

Gruwelijke Rijmen - Roald Dahl

Iedereen kent de Grote Vriendelijke Reus en Mathilda, maar er valt nog meer te ontdekken in Roald Dahl’s oevre.

Gruwelijke rijmen is een fantastisch boek van bestsellerauteur Roald Dahl.

Je denkt misschien: dit ken ik al,
maar dat is heus niet het geval.

Het echte verhaal van Assepoester is heel wat bloediger en woester. In Gruwelijke rijmen heeft Roald Dahl bekende sprookjes als Assepoester en Roodkapje met een grote knipoog op rijm gezet.

Meer informatie


Voor tieners & volwassenen

Alle verhalen - Roald Dahl

Een must voor liefhebbers van bizarre verhalen. In deze bundel is altijd een goede plottwist te vinden.

Alle verhalen – inmiddels een klassieker – bevat niet alleen beroemde Dahl-bundels als Op weg naar de hemel en M'n liefje, m'n duifje, maar ook de sprookjes, de fabels en de 'ontzettende verhalen', die voorheen verspreid waren uitgegeven.

Meer informatie. Tip: ‘Alle verhalen’ is een dikke bundel, voor de lezer die liever minder dikke boeken lezen zijn er ook losse bundels te koop.

Vorige
Vorige

Vandaag van start: Heel Nederland Leest Junior 2023

Volgende
Volgende

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd