Tip: talkshow De Kronieken in de Doelen

Op zondag 12 maart is het tijd voor een nieuwe editie van de Kronieken. Een nieuwe culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Alek Dabrowski spreken in de Doelen Studio iedere maand met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

Hans Sibarani was gespreksleider van Club Ram Hornaen Kill Your Darlings en is directeur van Festival Woordnacht. Alek Dabrowski is interviewer, boekverkoper en bibliothecaris. Eerder presenteerde hij De Boekenstroom op RTV Rijnmond.


Programma 12 maart

Wie was Olga Blinder?
Documentairemakers Ferri Ronteltap en Jack Fila stuitten in hun archieven op ongepubliceerd werk van de eerste vrouwelijke stem in de Antilliaanse letteren. Waarom bleef ze in Nederland onbekend? Reconstructie van een raadselachtig literair leven en de vraag naar de betekenis van Blinders poëzie.

Erik Jan Harmens 
schuwt in zijn romans, columns en poëzie het strikt persoonlijke niet. Zoals alcoholverslaving en de diagnose autisme die hij onlangs kreeg. In zijn zojuist verschenen poëziebundel De man die blauw werd onderzoekt hij de gevolgen. Harmens beschrijft niet alleen zijn eigen demonen: vorig jaar verscheen zijn biografie over de Rotterdamse rapper Hef. Ik weet niet meer hoe je moet functioneren in een normale wereld en daarom zit ik de hele tijd binnen.

Michelle van Dijk 
maakte een hertaling van Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan om Louis Couperus voor jongeren aantrekkelijker te maken. Ze kreeg naast lof ook kritiek van Couperusfans. Heeft zijn beroemde boek wel een bewerking nodig en waar liggen de grenzen van bewerken? Een actuele vraag tijdens het Couperusjaar 2023, honderd jaar na zijn overlijden, en hoogoplopende discussies rondom Roald Dahl. (Over deze ophef schreven we onlangs ook zelf)

Hans van Willigenburg
De schrijver, journalist en podcastmaker staat bekend om zijn scherpe pen én zijn kritische kijk op de wereld van de Nederlandse letteren. In 2022 kwam zijn roman Zin in dictatuur uit, over een cynische copywriter die in de ban raakt van een zakenmagnaat. Maar Van Willigenburg bezoekt ook  het Amsterdamse Boekenbal en brengt daarvan als Rotterdamse correspondent verslag uit aan onze tafel.

Viana Afoumou
Deze singer-songwriter komt uit Brussel, maar verkoos Rotterdam als place to be. Haar stijl is uiterst veelzijdig en vermengt gospel, pop, chanson, rap, soul, field recording en poëzie. Met haar muziek en Franse en Engelse teksten wil ze verhalen vertellen en delen. Live in De Kronieken.


De Kronieken 16:00 - 17:45
Toegang: gratis
Doelen Studio, Rotterdam
Bar geopend tijdens en na afloop

Vorige
Vorige

Nu ook routes voor het MBO bij de Dag van de Literatuur

Volgende
Volgende

Roald Dahl ophef: een wijze les