Tip: Raadgedicht is weer van start

Voor basisschoolleerlingen en brugklassers (eigenlijk voor iedereen vanaf 10 jaar) is er van september tot november elke week een nieuw raadgedicht. Het gedicht wordt op maandag online gezet en de oplossing wordt op vrijdag gepubliceerd.

Wat is een Raadgedicht?

Een Raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt, afgedekt voor jou om te raden. Dit zorgt ervoor dat je extra goed leest en nadenkt over het gedicht. Hoe zou jij het afmaken? Goed of fout is niet het belangrijkste; misschien bedenk je wel een beter woord dan de dichter!

Doel

Het Raadgedicht stimuleert lezers om met de dichter mee te denken en creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout; soms is een ander woord zelfs mooier dan dat van de dichter. Het spelen met woorden leidt tot een geconcentreerde manier van lezen.

Voor wie?

Raadgedicht is toegankelijk voor zowel scholen als individuele deelnemers, ongeacht de leeftijd. Leerkrachten kunnen met de klas één woord insturen of leerlingen individueel laten meedoen. Op de erelijst wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd, maar er is wel een aparte lijst voor groepen en individuele deelnemers.

Hoe werkt het?

Deelname is gratis, en inschrijven is niet nodig. Je kunt meedoen via de website of de app. Via de app ontvang je een bericht wanneer er een nieuw gedicht online staat.

  1. Lees het Raadgedicht en denk na over het ontbrekende woord. Stel dat jij de dichter bent, welk woord zou je op de afgedekte plek zetten?

  2. Bekijk de informatie over de dichter.

  3. Stuur jouw oplossing in via het formulier onder het gedicht. Je mag slechts één keer per gedicht inzenden. Meerdere inzendingen leiden tot diskwalificatie, maar een leerkracht kan wel met meerdere groepen meedoen.

  4. Download de app om pushberichten te ontvangen wanneer de oplossing online staat.

  5. Bekijk de erelijst om te zien of jouw naam erbij staat.

Wanneer?

Van september tot november elke week een nieuw gedicht. Het gedicht wordt op maandag online gezet en de oplossing wordt op vrijdag gepubliceerd.

Voor middelbare scholieren (maar eigenlijk voor iedereen vanaf 14 jaar) is er van januari tot maart elke week een gedicht. Het gedicht wordt op maandag online geplaatst en de oplossing wordt op vrijdag onthuld.


Vorige
Vorige

Meer bezoekers dan ooit in het Literatuurmuseum

Volgende
Volgende

23 september: BookTok komt tot leven in Delft