Start jaarlijkse campagne ‘Geef een boek cadeau’

Het is weer zover! De jaarlijkse campagne ‘Geef een boek cadeau’ gaat vandaag van start. Het gekozen boek dit jaar is een echte jeugdklassieker: Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. Je koopt het boek voor slechts €2,99 bij alle boekhandels. Voor €90,- heeft de hele klas leesplezier!


Over het boek

Eigenlijk is Dolfje een heel gewone jongen. Maar drie nachten per maand, bij volle maan, verandert hij in een weerwolf. Een witte weerwolf met een brilletje op. Eerst werd Dolfje daar verdrietig van. Hij wilde zelfs weglopen van huis. Maar Timmies ouders vonden het helemaal niet erg dat hij een weerwolfje is. Gelukkig maar, want nu kan hij gewoon thuis blijven wonen.

Dolfje Weerwolfje bestaat al meer dan 25 jaar. Binnen 2 generaties groeiden miljoenen kinderen op met Dolfje Weerwolfje.


Drie activiteiten voor in de klas

1. In gesprek met de klas

Wil je het boek op een spannende manier introduceren bij de kinderen? Maak het dan gezellig en een klein beetje spannend in de klas door de gordijnen dicht te doen en alleen een klein lampje aan te zetten. Lees het eerste hoofdstuk voor, óf zet dit filmpje op, waarin Paul van Loon het zelf voorleest! Praat daarna met de kinderen over wat ze hebben gehoord.

Vraag bijvoorbeeld:

  • Wat viel je op? Wat en wie heb je gezien?

  • Wat was het voor bijzondere dag voor Dolfje, en hoe voelde hij zich?

  • Wie zou de gedaante kunnen zijn die Dolfje zag?

  • Hoe denk je dat het verhaal verdergaat?

2. Doe de lesbrief

Lezen wordt nog betekenisvoller als je er andere (les)activiteiten aan verbindt. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een weerwolfwoensdag, waarbij de hele dag in het teken staat van het boek. Knutsel die dag een Dolfje Weerwolfje-masker, reken uit hoeveel dagen het nog is tot de volgende volle maan, maak een weerwolfwoordweb en speel het spel ‘Wie is de weerwolf?’. 

Een uitgebreide omschrijving en veel meer andere lessuggesties én een link naar het voorleesfilmpje vind je in de lesbrief die je hier kunt downloaden

3. Doe mee aan de Dolfje Weerwolfje week

De jaarlijkse Dolfje Weerwolfje Week valt dit jaar samen met de start van ‘Geef een boek cadeau’. Dubbel feest voor Paul van Loon zelf, want hij viert in 2023 ook dat hij 40 jaar kinderboeken schrijft! 

Deze feiten samen staan garant voor allerlei feestelijke activiteiten rondom deze boekenserie. Scoor bijvoorbeeld een handtekening van Paul van Loon in boekhandels in Rotterdam, Eindhoven, Zwolle en Utrecht. Of ga op de foto met Dolfje zelf in de Arnhemse kinderboekhandel! Een overzicht van data, locaties en tijden vind je op geefeenboekcadeau.nl onder het kopje activiteiten.   


Paul van Loon leest voor

Vorige
Vorige

Interview met Rian Vogel: een leesbevorderaar vol ideeën

Volgende
Volgende

5 tips om te zorgen dat mensen wél je boekentip lezen