Terugblik 9 november: inspirerende middag met Tanja de Jonge

Op donderdag 9 november vond de eerste leesambassadeur-bijeenkomst van het jaar plaats, met Tanja de Jonge als gastspreker. Ze is bekend als auteur van kinderboeken zoals 'Kort' en 'Kadriye' en staat vooral bekend om haar werkvormenboek voor leesbevordering. Tijdens de bijeenkomst deelde ze boeiende inzichten over de wereld van lezen en leesbevordering met de aanwezigen.

Net als Tanja's werkvormenboek was de keynote buitengewoon interactief. Ze benadrukte het inzicht dat lezen ruimte creëert in je hoofd, ruimte voor fantasie en empathie. Hierbij stelde ze dat lezen altijd boeiender is dan een film kijken. Een opvallende oefening om dit te illustreren was het voorlezen van een stukje, waarbij de luisteraars hun ogen dicht hadden. Tanja vroeg vervolgens: "Hoe zag de hoofdpersoon eruit?" De diversiteit aan antwoorden benadrukte het belang van ons eigen referentiekader en de rol van onze verbeelding tijdens het lezen.

Een andere interessante anekdote die Tanja deelde, betrof het onderwijs. Ze vertelde over een docent die vastbesloten was om 'De Avonden' van Gerard van het Reve aan 4 Vwo voor te lezen. Dit leidde tot een waardevolle discussie over het belang van het selecteren van boeken die aansluiten bij de interessegebieden van leerlingen.

Na Tanja's inspirerende woorden volgde meer interactie in de vorm van een boeken-gerelateerd ganzenbordspel. Deze ludieke manier van praten over boeken vergrootte de titelkennis en zorgde voor een levendige sfeer. Het enthousiasme was merkbaar, en velen gaven aan van plan te zijn het ganzenbordspel ook met collega’s te spelen.

De keuze voor Donner als locatie bleek een schot in de roos, alles was tot in de puntjes geregeld. De dag eindigde met een gevoel van voldoening en positieve energie, wat natuurlijk het uiteindelijke doel is. We hopen iedereen op 25 januari tijdens het tweede leesambassadeur-evenement van het jaar weer te mogen begroeten.

Vorige
Vorige

Rotterdam overweegt leerplicht vanaf 2,5 jaar om gelijke kansen te bieden

Volgende
Volgende

De klanken van Jong-Rotterdam: doe mee aan de dichtwedstrijd voor scholieren