Eerste 'Woordenschat-aanmoedigingsprijs' wordt uitgereikt op het Woordenschatfestival 2024

Op 24 januari wordt de allereerste 'Woordenschat-aanmoedigingsprijs' uitgereikt tijdens het Woordenschatfestival, gehouden in het historische Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze prijs is bedoeld voor onderwijsprofessionals die zich aantoonbaar inzetten voor het aanbieden van woordenschatonderwijs aan kinderen in de basisschoolleeftijd, en de impact van dit werk is van onschatbare waarde voor de toekomst van deze kinderen.

Een solide basiswoordenschat is cruciaal voor verschillende aspecten van de ontwikkeling van kinderen, waaronder taalbegrip, schoolprestaties en sociaal-emotionele groei. Het zal niemand verbazen dat Rezulto, de organisatie achter dit initiatief, dit benadrukt en de waarde van woordenschatonderwijs onderstreept.

Waarom aandacht voor woordenschat?
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de leesprestaties van Nederlandse leerlingen achteruitgaan en voor het eerst onder het internationale gemiddelde zijn gezakt. Deze zorgwekkende trend geldt met name voor middelbare scholieren, maar het belang van een degelijke woordenschat begint al in de basisschoolleeftijd. Woordenschat blijkt nauw verbonden te zijn met begrijpend lezen en de vaardigheid om nieuwe woorden aan te leren en effectief te gebruiken. Het is daarom van het grootste belang dat het onderwijs blijft investeren in de ontwikkeling van een solide woordenschat bij kinderen, omdat dit een stevig fundament legt voor hun latere schoolsucces.

Louise Ross, directeur van Rezulto, benadrukt: "Alle kinderen hebben recht op optimale leeromstandigheden, ongeacht hun achtergrond of startpositie. Een beperkte woordenschat is een voorspeller van slechte schoolresultaten. Daarom moet woordenschatuitbreiding voor kinderen die dat nodig hebben prioriteit krijgen."

Over Rezulto
Rezulto zet zich al bijna 20 jaar in voor structurele verbeteringen in het woordenschatonderwijs. Ze ondersteunen leerkrachten, pedagogisch medewerkers en andere onderwijsprofessionals met speciale onderwijsmaterialen en trainingen. Wat begon als een initiatief voor kinderen met Nederlands als tweede taal, heeft zich inmiddels uitgebreid naar vrijwel alle leerlingen.

Woordenschatfestival

Het Woordenschatfestival in het Spoorwegmuseum te Utrecht zal het podium zijn waarop de 'Woordenschat-aanmoedigingsprijs' voor het eerst wordt uitgereikt. Enkele deelnemers zijn al geselecteerd, en het belooft een inspirerende gelegenheid te worden om de waarde van woordenschatonderwijs te vieren en te erkennen. Het festival biedt inspirerende sprekers, lezingen, workshops en praktische tips voor iedereen die betrokken is bij het onderwijzen van woordenschat. Eén van de hoogtepunten is het verhaal van schrijver en columnist Eus Akyol, die zijn ervaringen deelt over het aanleren van een nieuwe taal op jonge leeftijd.

Het doel van deze 4e editie van het Woordenschatfestival is om kennis te delen en vakmensen in het onderwijs de kans te geven zich verder te professionaliseren.

Vorige
Vorige

Onderzoek: tweetalig onderwijs heeft geen nadelige invloed op Nederlandse taalvaardigheid

Volgende
Volgende

De Gouden Griffel (R’dam Zuid) over meedenken in de praktijk