Drie jaar langer gratis toegang tot wetenschappelijke literatuur

Onderwijsprofessionals in Nederland kunnen de komende drie jaar blijven genieten van gratis toegang tot waardevolle bronnen van onderwijsonderzoek. EBSCO Education Source, een uitgebreide database vol met wetenschappelijke artikelen, blijft de komende jaren gratis toegankelijk.

Met meer dan 1 miljoen vrij beschikbare artikelen biedt EBSCO Education Source een schat aan kennis die onderwijsprofessionals kunnen gebruiken om hun lessen te versterken en hun leerlingen beter te begeleiden. Sinds 2019 hebben leraren en andere onderwijsdeskundigen in het primair en voortgezet onderwijs, evenals het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), de mogelijkheid gehad om zich aan te melden voor gratis toegang tot deze waardevolle bron. Tot op heden hebben bijna 16.000 onderwijsprofessionals van dit aanbod gebruikgemaakt.

Voorbij de pilot
Wat ooit begon als een pilotprogramma, is inmiddels uitgegroeid tot een blijvende bron van kennis voor het onderwijsveld. Elk jaar onderzochten de initiatiefnemers of gratis toegang tot EBSCO Education Source kon worden verlengd, en nu is het officieel: deze toegang wordt verlengd met drie jaar, tot 1 november 2026. Onderwijsprofessionals kunnen dus tot die tijd kosteloos gebruikmaken van deze waardevolle informatiebron.

Hoe krijg je toegang tot de database?

  • Voor onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo: je hoeft je niet apart aan te melden. Je kunt eenvoudig inloggen via de Entree Federatie van Kennisnet met je eigen schoolaccount.

  • Voor onderwijsprofessionals in het primair onderwijs: als je werkzaam bent in het basisonderwijs en jouw school nog niet is aangesloten bij Kennisnet Entree Federatie, kun je je aanmelden via de KB, de nationale bibliotheek. Via de KB kun je gebruikmaken van OpenAthens voor authenticatie.


Over het initiatief
Het initiatief achter dit waardevolle project, Voordeleraar.nl, is tot stand gekomen dankzij de inzet van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), de KB, PO-Raad, VO-raad en MBO Raad. Samen hebben deze organisaties zich ingezet om onderwijsprofessionals blijvend toegang te bieden tot wetenschappelijke literatuur. Dit is van groot belang, omdat wetenschappelijke publicaties over onderwijsonderzoek vaak achter een betaalmuur verborgen zijn. Toch zijn deze publicaties van onschatbare waarde voor leraren die hun onderwijs willen verbeteren en hun leerlingen optimaal willen ondersteunen.

In een tijd waarin de kwaliteit van het onderwijs van cruciaal belang is, is gratis toegang tot wetenschappelijke literatuur van groot belang voor onderwijsprofessionals in Nederland. Het stelt hen in staat om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied en hun onderwijspraktijk te verrijken met evidence-based inzichten. Dit initiatief benadrukt nog maar eens het belang van toegankelijkheid tot kennis en de voortdurende inzet om onderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Vorige
Vorige

Oefenen met zinnen formuleren doet je beter lezen

Volgende
Volgende

Ontdek de nieuwe lessenseries ‘Wat een talent’ en ‘Zeg het met gebaren’ (PO/VO)