De Nationale Voorleeswedstrijd: een nieuw leesavontuur is begonnen

De herfst hangt in de lucht en dat betekent dat ook de 31e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is begonnen. Stichting Lezen organiseert deze spannende leesbevorderingscampagne in samenwerking met bibliotheken, speciaal voor leerlingen in groepen 7 en 8 van de basisschool. Het hoofddoel van deze campagne? Bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor lezen en ze laten kennismaken met geweldige jeugdliteratuur.

Credits: screenshot uit de promotievideo van de Nationale Voorleeswedstrijd

Van Schoolkampioen tot Nationale Voorleeskampioen

De Nationale Voorleeswedstrijd draait om het stimuleren van lezen tijdens die belangrijke bovenbouwjaren van de basisschool. Leerlingen kiezen hun favoriete boek en lezen een boeiend fragment voor aan hun medeleerlingen, zittend in een speciale voorleesstoel. Het publiek luistert vol aandacht en maakt kennis met diverse kinderboeken. Aan het einde van dit voorleesfeest wordt de beste voorlezer beloond met een oorkonde en een boekenbon, uitgereikt door een deskundige jury. Het mooie is dat alle leerlingen kunnen deelnemen, zelfs degenen die niet van lezen houden of het lastig vinden.

Hoe werkt het?

In september ontvangen alle basisscholen in Nederland een gratis deelname-envelop met materialen om een schoolronde te organiseren in groep 7 en 8. De schoolkampioen wordt uiterlijk 1 december aangemeld voor de vervolgrondes in de eigen gemeente en regio. Na de lokale en regionale rondes in januari en februari volgt een provinciale finale in april, met de beste voorlezers uit de provincie. Eén van hen zal gekroond worden tot de provinciale voorleeskampioen en zal samen met andere provinciale kampioenen strijden om de felbegeerde titel van De Nationale Voorleeskampioen in de landelijke finale op 22 mei in Utrecht.

Leesplezier als basis

De Nationale Voorleeswedstrijd is al jarenlang een geliefde campagne en trekt steeds meer deelnemende scholen. Het draait allemaal om het plezier van lezen, zoals een leraar het treffend verwoordde: "Wil je goed worden in fietsen, dan moet je fietsen. Wil je goed worden in lezen, dan moet je lezen. Omdat je er je hele leven baat bij hebt, is het heel belangrijk om het plezier eraan te verbinden. Meedoen aan een feestelijke leescampagne helpt daarbij." Kinderen zelf benadrukken het belang van de wedstrijd om lezen te stimuleren en de magie van boeken te delen.

Leesplezier voor iedereen

Uit onderzoek blijkt echter dat voornamelijk kinderen die al van lezen houden en hier goed in zijn, deelnemen aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Voor kinderen die lezen minder leuk vinden of moeilijk vinden, kan de wedstrijdvorm een drempel zijn om mee te doen. Stichting Lezen wil dan ook onderzoeken hoe ze ook deze kinderen kunnen betrekken. Maar de wedstrijd is bedoeld als impuls; voor blijvend leesplezier is structurele aandacht voor leesmotivatie cruciaal. Dus, tijd voor de 31e editie vol spannend voorleesplezier!

Note: De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon B.V.

Vorige
Vorige

De 25 makkelijk lezen tips 2023-2024

Volgende
Volgende

Gratis online inspiratiesessie over het effectief inspireren van jongeren tot lezen