De Koninklijke Leesclub: Koningin Camilla deelt haar liefde voor boeken in een podcast

Waar koninklijke leden vaak geassocieerd worden met formele verplichtingen en staatszaken, is er een koningin die een opvallende passie voor boeken en lezen tentoonspreidt. Koningin Camilla, de vrouw van Koning Charles, heeft niet alleen een liefde voor literatuur, maar ze deelt deze passie ook met anderen via haar eigen boekenpodcast.

Koningin Camilla staat bekend om haar toewijding aan lezen en haar constante zoektocht naar nieuwe literaire schatten. Haar fascinatie voor boeken heeft haar geleid tot het starten van een boekenpodcast aan het begin van dit jaar. Dit is opmerkelijk, gezien het feit dat het Britse koningshuis doorgaans terughoudend is met het geven van interviews, laat staan het opnemen van podcasts.

Beeld: Koningin Camilla, portrait van papier / Heel Rotterdam Leest

Leesplezier Tijdens de Coronalockdowns

De inspiratie voor deze opmerkelijke podcast kwam tijdens de coronalockdowns, toen Koningin Camilla het Britse publiek voorzag van leestips om de verveling op afstand te houden. Haar aanbevelingen omvatten boeken zoals "Rusteloos" van William Boyd, "Graaf in Moskou" van Amor Towles en "In Londen en Parijs" van Charles Dickens. Ze deelde zelfs het boek van haar overleden broer, "Travels on My Elephant", een meeslepend relaas van een trektocht door India op de rug van een olifant.

Deze leestips sloegen zo goed aan dat Camilla, toen nog hertogin van Cornwall, een online leesclub begon. Daarin schreef ze elke paar maanden minirecensies over haar favoriete boeken, waaronder het aangrijpende "Meisje" van Edna O’Brien, een roman over een meisje dat ontvoerd is door terreurgroep Boko Haram, en het intrigerende "Het Halssnoer van de Koningin" van Alexandre Dumas, een boek dat draait om een koninklijk schandaal.

Een koninklijke passie voor boeken

Koningin Camilla ontvangt wekelijks auteurs zoals Ian Rankin, Joanna Lumley, Joseph Coelho en Elif Shafak in haar boekenpodcast. De vragen die ze stelt, worden niet gehoord, waardoor het lijkt alsof de gasten een monoloog houden. Aan het einde beantwoordt Camilla zelf een vraag, zoals wie haar favoriete Brontë-zus is (Emily) of waarom ze zo gefascineerd is door de klassieker "Rebecca".

Haar antwoorden op deze vragen geven een zeldzaam inzicht in de persoonlijke literaire voorkeuren van de koningin. Zo blijkt ze als kind bang te zijn geweest voor "Alice in Wonderland" en onthult ze dat haar echtgenoot, Koning Charles, uitstekend personages uit "Harry Potter" kan imiteren.

Gemengde recensies

Hoewel de podcast positieve recensies heeft ontvangen, zijn er ook stemmen die verlangen naar meer persoonlijke betrokkenheid van Koningin Camilla. Sommigen suggereren dat ze haar eigen stem en verhalen meer zou moeten delen. Nieuwsgierig geworden en wil je je eigen oordeel vellen? Volg onderstaande link voor afleveringen en meer informatie.

Vorige
Vorige

Opinie: toetsen is een belemmering voor taalontwikkeling in het hoger onderwijs

Volgende
Volgende

Tussen de noten door: zingen bevordert taalbegrip