De dag van de Jonge Jury ‘22 door de ogen van een adviseur leesbevordering.

Een dag uit het leven van Raila Fatehmahomed, Adviseur leesbevordering bij Passionate Bulkboek, gelieerd als leesambassadeur aan Avicenna College.

Op 9 juni was het dan zover. Het moment waar we op Avicenna College met klas 1b al zolang naartoe leefden: de Dag van de Jonge Jury in De Doelen Rotterdam. Hét jeugdliteratuurfestival voor jongeren in de onderbouw van vmbo tot gymnasium!

Tijdens deze dag wordt het Jonge Jury-seizoen feestelijk afgesloten en staat leesplezier voorop.

De dag begon met een feestelijke opening gevolgd door de bekendmaking van de Jonge Jury Debuutprijs. De rest van de dag gingen de jongeren in gesprek met schrijvers, genoten zij van leuke optredens en activiteiten, bezochten zij signeersessies van de genomineerde auteurs en werd als klap op de vuurpijl bekendgemaakt welke titel de Prijs van de Jonge Jury 2022 won. Maar voordat het feest kon beginnen, stond ik iets voor tienen bij de artiesteningang te wachten op een wel heel bijzonder gezelschap: de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap. Deze superenthousiaste lezers zijn nu dik een jaar geleden aan het lezen geslagen en hebben daaruit een selectie gemaakt: dé tien Leestips. Aangevuld met een Wildcard zijn de Jonge Jury-Leestips daarna gedeeld met de rest van jong lezend Nederland. Maandenlang hebben alle lezers kunnen stemmen op hun favoriete titel. Het harde (lees)werk van het Boekgenootschap werd op 9 juni rijkelijk beloond. Dat zij tijdens deze dag onze vip’s waren, bleek al vroeg op de dag!

Aan mij de eer om hen tijdens deze dag, als het Jonge Jury Boekgenootschap 2022 te mogen begeleiden. Het was bijna tien uur toen het eerste lid van het Jonge Jury Boekgenootschap samen met zijn moeder binnenkwam. Een half uur later waren we compleet en overhandigde ik aan Eline, Kaj, Puck, Keenan, Lieke, Alandra en Roald het gouden polsbandje waar in dikke zwarte letters ‘BACKSTAGE’ op stond. Wát leuk vond ik het de leden tijdens deze bijzondere dag te mogen mededelen hoe hun vip-treatment er uit zou gaan zien. Zo mochten zij als enige kinderen in de artiestenfoyer komen, lunchen met de auteurs en crew van Passionate Bulkboek én gebruikmaken van de heerlijke versnaperingen in de kleedkamers ;). Ook mochten ze zelf hun programma samenstellen; of dat nu een interview of vraaggesprek was.. Alles kon! Maar mijn belangrijkste taak was toch wel hen voor te bereiden op hét moment van de dag: de bekendmaking van het winnende boek van de Prijs van de Jonge Jury. Daar is namelijk nog een belangrijke rol voor dit genootschap weggelegd.

Na een dag vol leuke activiteiten en handtekening-jagen zag ik de zeven leden weer terug in de kleedkamer. In drie groepjes oefenden zij nog een keer de pitch die ze samen hadden voorbereid om hun favoriete titel mee te promoten…óp het podium…voor bijna duizend leerlingen…mét alle auteurs van de leestips en debutanten erbij! Een peptalk van mij voordat we naar de grote zaal vertrokken, was helemaal niet nodig omdat ze ondanks de gezonde zenuwen, vooral heel veel zin hadden in dit laatste onderdeel van de dag. Om extra in de stemming te komen namen de leden plaats op de eerste rij. Tussen de auteurs! De spanning bouwde zich op, maar mijn vip’s dhielden het hoofd koel. Eigenlijk deden ze het veel beter dan ik, want ondertussen zat ik op het puntje van mijn stoel, vol trots te luisteren naar de pitches en in spanning te wachtten op de uitslag.

Ik probeerde me voor te stellen wat een geweldige dag dit moest zijn voor het Jonge Jury Boekgenootschap. Maar ook voor alle ándere aanwezigen. Er hing een energieke en gezellige sfeer. Het feest barstte pas echt los toen de winnende titel ‘Gegijzeld’ van Chinouk Thijssen bekend werd gemaakt. Gejoel en gejuich door de zaal en applaus voor Chinouk. Na haar tranen (van geluk!) nog een toffe groepsfoto met onze jonge vip’s; de kers op de taart. Het dansoptreden van Furious Flow sloot de dag spetterend af. Jongeren in de zaal werden uitgedaagd op het podium te klimmen en mee te dansen en het Jonge Jury Boekgenootschap?.. Zij mochten natuurlijk nog even na borrelen in de artiestenfoyer. Samen met alle schrijvers. Waar we op proostten? Op Leesplezier natuurlijk!


Ook meedoen aan de Jonge Jury? Dat kan! Meld u nu vast aan, blijf zo op de hoogte van de meest actuele populaire boeken voor jongeren in de onderbouw van het vo, ontvang bovendien kosteloos het lesmateriaal en verheug u vast op de Dag van de Jonge Jury in 2023: op 7 juni in TivoliVredenburg, Utrecht.

Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe leden voor het Jonge Jury Boekgenootschap 2023! Aanmeldingen kunnen gemaild worden naar info@jongejury.nl. Voor meer informatie kun je terecht op www.jongejury.nl 



Vorige
Vorige

“Als we gaan zitten wachten op laagtaalvaardige ouders dan komen ze niet.”

Volgende
Volgende

Breng leesplezier terug in het MBO met deze training.