Cross Comix - het feest van Visual Storytelling

Over een paar dagen is het weer tijd voor het Cross Comix festival dat plaatsvindt op vrijdag 22 en zaterdag 23 september in het Rotterdamse debatpodium Arminius. Voordat het zover is kunnen liefhebbers hun hart alvast ophalen op Rotterdam Centraal waar je een voorproefje krijgt van deze tweedaagse viering van het beeldverhaal.

Beeld credits: Xaviera Altena

Cross Comix is een jaarlijks terugkerend festival in Rotterdam met als doelstelling een breed publiek te enthousiasmeren van het beeldverhaal als volwassen kunstvorm. Verrassende en eigenzinnige kruisbestuivingen worden mogelijk gemaakt door beeldverhalen te koppelen aan andere kunstdisciplines en de actualiteit. Ook dit jaar valt er genoeg te beleven. We lichten een paar hoogtepunten uit:

Inspiratie op Rotterdam Centraal

Van 18 tot en met 24 september ontvangt Cross Comix het publiek op Rotterdam Centraal met artists in residence. Iedere dag een ander team. Bekijk het programma.

Foto credits: Hans Tak

Expositie en Talkshow: Oekraïne

Wat betekent het als je tekenstudio zich ineens in oorlogsgebied bevindt? In een indrukwekkende tentoonstelling presenteren we beeldverhalen door Oekraïense makers. Oekraïne heeft een levendige comics scene, waarmee we al in 2022 contact legden. Verwacht een indringende mix van eigenstandig artistiek werk en werk dat door de oorlog geïnspireerd is.

Show & Tell: local (super)heroes

Superhelden van kleur zijn er niet of nauwelijks. Dan bedenk ik hem toch zelf, bedacht Renate Stüger. Samen met tekenaar Sai Rodrigues schiep ze Suriman. Het werd een doorslaand succes. Het tweede album, met slavernij als thema, is hopelijk net voor Cross Comix 2023 af. Stüger en Rodrigues komen vertellen over hun creatie.

Foto credits: Hans Tak

Praktische Gevolgen van Artificial Intelligence voor Beeldmakers

Voorbeelden genoeg inmiddels van met AI gemaakte afbeeldingen en zelfs beeldverhalen. Maar hoe werken die AI-tools eigenlijk? Eric Kalsbeek werkt voor de TU Delft momenteel aan de eerste volledig met AI gemaakte animatie van Nederland, van scenario tot eindresultaat. In september gaat de animatie in première. Bij Cross Comix gaat hij het gesprek aan over zijn werkproces.

Muziek met Rotem en Aan Tafel

Nieuw op Cross Comix is het muziekprogramma in de avonduren. Op vrijdagavond draait het Rotterdamse dj-collectief Aan Tafel tijdens het SWAP evenement. Na afloop van de talkshow op zaterdag warmt dj Lucas Sim van de Sunburst Club het publiek op voor een spetterend optreden van Rotem, een jonge band met een 80s-vibe.


Cross Comix Festival 2023 belooft een boeiend en inspirerend evenement te worden dat de kracht van visual storytelling in de schijnwerpers zet. Wil je deelnemen aan deze viering van kunst, verhalen en creativiteit? Bekijk dan de website voor kaartverkoop & de gehele programmering.

Vorige
Vorige

Virtuele begeleiding en een ‘Growth Mindset’ boosten leerprestaties

Volgende
Volgende

Meer bezoekers dan ooit in het Literatuurmuseum