Boekenweek van Jongeren: lezen zoals zij het willen!

Stel je voor... een zinderende zomer die een duister randje krijgt door mysterieuze broers. Of jezelf moeten verdedigen in een arm Nigeriaans dorp, waar je dreigt uitgehuwelijkt te worden. Of nog interessanter, het bezitten van eeuwige jeugd terwijl iedereen die je ontmoet je weer vergeet. Dit zijn slechts enkele uitdagingen waar de hoofdpersonen in de genomineerde boeken voor het Beste Boek voor Jongeren 2022 mee te maken krijgen. Razend spannend! En dat vinden jongeren tussen de 15 en 18 jaar ook. Tijdens de Boekenweek van Jongeren bepalen zij namelijk zélf wat ze willen lezen.

In september staat de Boekenweek van Jongeren volledig in het teken van het ontdekken van leesplezier voor bovenbouwleerlingen tussen de 15 en 18 jaar. Een week lang worden boeken die aansluiten bij jongeren in de schijnwerpers gezet. Dit gebeurt niet alleen in de klas met het geschenk 3PAK, maar ook op sociale media zoals TikTok en Instagram. Daarnaast wordt het Beste Boek voor Jongeren verkozen, waarbij een jongerenjury de winnaars selecteert. Op deze manier brengen we boeken naar jongeren toe, binnen hun eigen leefwereld.

Een rijke diversiteit aan onderwerpen, auteurs en personages is gegarandeerd tijdens de Boekenweek van Jongeren. In het speciale Jongerengeschenkboek 3PAK staan de verhalen van drie Nederlandse topauteurs centraal. Dit jaar worden de verhalen geschreven door Marie-Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (bekend van het platform DAMN, HONEY), Philip Huff en Rima Orie. Elk verhaal sluit op zijn eigen manier aan bij de interesses van jongeren, of het nu gaat om games en fantasy of om jezelf zijn en het loslaten van conventies. Ook in de genomineerde boeken voor het Beste Boek voor Jongeren is er een overvloed aan diversiteit in personages en auteurs. De vakjury benadrukt in het Juryrapport Beste Boek voor Jongeren 2022 dat hedendaagse auteurs van alle leeftijden, etnische achtergronden, seksuele voorkeuren en genderidentiteiten bijdragen aan deze diversiteit, waardoor steeds meer jongeren zichzelf kunnen herkennen in de literatuur.

Praktische informatie
Wil je als docent Nederlands het leesplezier in de klas vergroten? Doe dan aan het begin van het nieuwe schooljaar mee aan de Boekenweek van Jongeren! Elke school ontvangt een schoolpakket met 32 exemplaren van 3PAK, een lesbrief van Malmberg en posters voor in de klas. Wil je extra pakketten bestellen? Het schoolpakket (ISBN 9789059656048) kost € 38 en kan besteld worden tot 31 mei 2023. Je kunt het pakket rechtstreeks bij een boekhandel, bibliotheek of online bestellen. De Boekenweek van Jongeren vindt plaats van 15 tot en met 24 september 2023.

Bestel nu het lespakket en ontdek meer over de Boekenweek van Jongeren.

Vorige
Vorige

Leesbevordering in het Praktijkonderwijs: voorkom laaggeletterdheid

Volgende
Volgende

Inspiratie: scoor een boek project