Blijf op de hoogte: nieuwe kerndoelen Nederlands in aantocht

Na bijna twee decennia worden er eindelijk nieuwe kerndoelen voor Nederlands en rekenen en wiskunde geïntroduceerd. Vandaag, 28 september 2023 overhandigt SLO (het landelijk expertisecentrum voor het curriculum) deze conceptkerndoelen aan het ministerie van OCW.

Dit markeert een belangrijk moment waarop leerkrachten de toekomst van het nieuwe taalonderwijs wordt vormgegeven. Om dit moment te markeren nodigt SLO je van harte uit om deel te nemen aan het Landelijke Congres 'Actualisatie Kerndoelen' op 10 oktober in De Woonindustrie in Nieuwegein.

Congres 10 oktober

Het congres begint met een plenaire opening onder leiding van de energieke dagvoorzitter Dolores Leeuwin, bekend van 'Het Klokhuis' en 'Knoop in je zakdoek'. Tijdens deze sessie kom je meer te weten over de actualisatie van de kerndoelen en krijg je de kans om te luisteren naar een bevlogen lezing van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, getiteld 'Eerst de pedagogiek en dan de didactiek; want je kan eigenlijk pas als je mag...'. De opening wordt afgesloten met een boeiend panelgesprek, waarin deskundigen zoals Steven Pont, Edith Hooge (Onderwijsraad), Alida Oppers (Inspectie van het Onderwijs), en Jindra Divis (SLO) hun inzichten delen.

Na de opening zijn er verdiepende sessies waarin je de wereld van de conceptkerndoelen voor Nederlands, rekenen en wiskunde kunt verkennen, die binnenkort worden voorgelegd aan het ministerie van OCW. Je kunt ook alvast een voorproefje krijgen van de conceptkerndoelen voor burgerschap en digitale geletterdheid, die in november 2023 worden geïntroduceerd. Bovendien krijg je antwoorden op vragen zoals hoe de kerndoelen een plaats krijgen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en hoe ze uiteindelijk in de onderwijspraktijk worden toegepast. Ook wordt besproken wat er staat te gebeuren met de leergebieden moderne vreemde talen, mens en maatschappij, mens en natuur, kunst en cultuur, en bewegen en sport.

Naast de sessies die SLO aanbiedt, kun je je laten verrassen door de inzichten van zeer interessante sprekers en auteurs, zoals Anika Embrechts, Peter Arno Coppen, Eva Naaijkens, Katinka Beker (ministerie van OCW), Paul Drijvers, en Ronald Keijzer.

Praktische informatie:

  • Wanneer: dinsdag 10 oktober 2023

  • Tijd: 10.00 – 16.15 uur | Inloop vanaf 9.00 uur

  • Waar: De Woonindustrie in Nieuwegein

  • Voor wie: Leraren, IB’ers, coördinatoren, schoolleiders, bestuurders, stafmedewerkers po/vo/(v)so, onderwijsorganisaties, lerarenopleiders, toetsmakers, leermiddelenmakers, onderwijsadviseurs, experts, geïnteresseerden

  • Kosten: het congres is gratis bij te wonen

Meer informatie & aanmelden kan via de website van SLO.

Vorige
Vorige

Uitgeverij Zwijsen eert juf Lieneke op de Dag van de Leerkracht

Volgende
Volgende

Hoe leren leerlingen om correcte zinnen te formuleren in schrijfopdrachten?