Voorlezen: een krachtige tool voor ontwikkeling van alle leeftijden

Als docent en leraar wil je je leerlingen ondersteunen in hun persoonlijke en academische groei. En één manier om dit te bereiken is door het voorlezen van een boek. Hoewel het voorlezen van verhalen voor de klas voor sommigen misschien als iets kinderachtigs aanvoelt, is de praktijk veel meer dan alleen vermaak. Het is een krachtige tool voor ontwikkeling op elke leeftijd.

Foto: Opleiding Pabo Haagsche Hogeschool

Voorlezen voor de klas

Het is aangetoond dat het regelmatig voorlezen van verhalen bijdraagt aan verbetering van taalvaardigheid en uitbreiding van de vocabulaire. Bovendien kan het helpen bij het ontwikkelen van concentratie en aandacht, en het versterken van emotionele intelligentie door de leerlingen in staat te stellen zich in te leven in personages en hun uitdagingen.

Maar het voorlezen hoeft niet beperkt te blijven tot fictie. Non-fictie boeken, zoals biografieën, geschiedenisboeken en populaire wetenschappelijke boeken, kunnen eveneens worden voorgelezen en kunnen een rijk scala aan kennis en inzicht bieden voor de leerlingen.

Enkele praktische tips om voorlezen in de klas effectief te integreren:

  1. Kies boeken die relevant zijn voor de leerlingen en hun interesses. Probeer daarbij voorbij alleen je eigen interesses te kijken.

  2. Creëer een comfortabele en aangename sfeer voor het voorlezen, door bijvoorbeeld te zorgen voor verlichting of zelfs door gebruik te maken van zachte muziek.

  3. Breng interactie en discussie in de klas door vragen te stellen over het verhaal en te reflecteren op de boodschap en thema's.

  4. Maak gebruik van de boeken om de leerlingen te betrekken bij verwante academische onderwerpen. Voor zo ongeveer elk onderwerp voor de klas is een passend fictie of non-fictie boek te vinden.


Ook in het voorgezet en hoger onderwijs

Voorlezen wordt vaak gezien als iets wat alleen bruikbaar is in het primair onderwijs en de kinderopvang. Maar ook in het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs is voorlezen een effectieve manier om leerlingen te helpen groeien. Het biedt hen niet alleen de kans om hun taalvaardigheid te vergroten maar ook om kennis op te doen, nieuwe perspectieven te ontdekken en te reflecteren op de wereld om hen heen.

Tijd om de les te beginnen met een boek!

Vorige
Vorige

Literatuurmuseum tip #1: Vind jouw YA boek.

Volgende
Volgende

Interview met Rian Vogel: een leesbevorderaar vol ideeën