Vacature Senior Leesconsulent (V.O.)

Bibliotheek Rotterdam is op zoek naar een:  

Senior Leesconsulent voortgezet onderwijs 

  • voor 20 uur per week

    Bibliotheek Rotterdam is met bijna 2,7 miljoen bezoeken de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam. De bibliotheek vind je in de stad, in de buurt, op school en online. Onze missie? Bibliotheek Rotterdam helpt Rotterdammers om bewust, kritisch en actief deel te nemen aan de samenleving. Dit doen we door toegang te geven tot betrouwbare kennis en informatie en door activiteiten te organiseren op het gebied van taal, cultuur en maatschappij. We bieden dit zowel fysiek als digitaal aan, op een laagdrempelige wijze en bij voorkeur in de nabije omgeving van Rotterdammers. De bibliotheek is voor iedereen een uitnodigende ontmoetingsplek, waar mensen graag vertoeven, plezier hebben en waar vaardigheden aangereikt worden die ze nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving.

    Bibliotheek Rotterdam is een third place: een plek om elkaar te ontmoeten, je te ontwikkelen, materialen te lenen, te creëren en te ontspannen op neutraal terrein. De bibliotheek wordt daardoor gedragen en gevormd door Rotterdammers.

    Waar ga je werken?

    Binnen de bibliotheek werken we met missielijnen. Elke missielijn levert een bijdrage aan de missie van de bibliotheek namelijk alle Rotterdammers bewust, kritisch en actief deel te laten nemen aan de samenleving. De taken die behoren tot deze specifieke functie zitten in de deelmissie jongeren 13-27 jaar, (digi)taal en onderwijs.

    Wat ga je doen?

    De senior leesconsulent geeft uitvoering aan, en denkt mee over ontwikkelingen van het programma de Bibliotheek op school (dBos) in het Voortgezet Onderwijs in Rotterdam.

    Door te interveniëren in het onderwijs gaan wij Rotterdamse jongeren motiveren en plezier laten beleven aan taal en digitale vaardigheden in de breedste zin van het woord.

    Hieronder verstaan wij de thema’s leesmotivatie, (digi) taalvaardigheid, digitale geletterdheid, maakonderwijs en burgerschap.

    Binnen deze functie ligt de focus op het adviseren, begeleiden en faciliteren van de docenten en het management op een dusdanige manier dat de werk- en zienswijze van de bibliotheek geborgd wordt binnen de school. Hierbij speelt het creëren van draagvlak een grote rol. Daarnaast kan de senior leesconsulent een coördinerende rol hebben in thema’s en/of overleggen binnen de missielijn.

    In de 20 uur dat de senior leesconsulent in dienst komt, wordt er in ieder geval samengewerkt met vier V(MB)O instellingen in Rotterdam. De senior leesconsulent fungeert als gesprekspartner van de onderwijsprofessional bij het opstellen van een lees- en mediaplan, creëert draagvlak voor het programma dBos onder de betrokken docenten, adviseert over aan te schaffen collectie en is verantwoordelijk voor de uitvoering van een breed scala aan activiteiten waaronder teambijeenkomsten voor docenten. De senior leesconsulent krijgt per school een vast aantal uren per week toegewezen die hij/zij in overleg met de samenwerkende school zo effectief en efficiënt mogelijk inzet.

    Wie zoeken wij?

    Wij zijn op zoek naar iemand met HBO werk- en denkniveau. Iemand die samenwerking wil en kan vinden, resultaatgericht en communicatief sterk is.

    Onze voorkeur gaat uit naar iemand die direct uitvoering kan geven aan het takenpakket en dus kennis heeft van het programma de Bibliotheek op school. Een absolute voorwaarde is dat de kandidaat vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 beschikbaar is.

    Onze ideale kandidaat ziet uitdaging in de samenwerking met de onderwijsprofessionals van de samenwerkende voortgezet onderwijs scholen. In deze samenwerking wordt eigen expertise ingezet om de onderwijsprofessional te adviseren en te motiveren om binnen de school aan de slag te gaan met de verschillende bouwstenen van het dBos programma en de eerdere genoemde thema's.

    Belangrijke competenties voor deze functie zijn:

  • Resultaatgericht

  • Plannen en organiseren

  • Adviserend vermogen

  • Professionaliteit

  • Samenwerken

  • Communicatie

    Wat vragen we van jou?

  • HBO werk- en denkniveau

  • Werkervaring als lees(-media) consulent

  • Kennis van literatuur voor de doelgroep

  • Kennis van – en affiniteit met digitale geletterdheid

  • Op de hoogte van ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs

  • Werkervaring in het onderwijs is een pré

  • Een afgeronde basisopleiding leesconsulent is een pré

    Wat bieden wij?

  • Deze functie is ingeschaald in schaal 8 CAO Openbare Bibliotheken met een minimum maandsalaris van € 2.804- en een maximum maandsalaris van € 3.593,- fulltime basis. Bij ons is een werkweek 36 uur per week! Uiteraard word je ingeschaald op basis van jouw kennis en ervaring.

  • Je ontvangt vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 3,25%.

  • Je neemt deel aan het pensioenfonds POB, waarbij wij als werkgever 2/3e van de premie betalen (www.pob.eu).

  • Afhankelijk van de functie kun je flexibel werken en je eigen tijd indelen.

  • Wij bieden een mooie selectie van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en een gratis lidmaatschap bij de bibliotheek. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling en groei. Je krijgt o.a. toegang tot de e-learning omgeving van GoodHabitz met meer dan 250 trainingen.

    Hoe solliciteer je?

    Heb je belangstelling voor deze functie en beschik je over de gevraagde ervaring en competenties? Reageer dan zo snel mogelijk door middel van een motivatiebrief en curriculum vitae naar: sollicitatie@bibliotheek.rotterdam.nl.

    Voor meer informatie over de functie-inhoud kun je contact opnemen met Jurjen Nienhuis regisseur van de missielijn Jongeren, (digi)taal en Onderwijs, j.nienhuis@bibliotheek.rotterdam.nl of adviseur (digi)taalvaardigheid jongeren a.boxem@bibliotheek.rotterdam.nl


    De vacature wordt zowel intern als extern uitgezet. Bij gebleken geschiktheid gaan interne kandidaten voor.

Vorige
Vorige

Zomerleesplezier en tot september!

Volgende
Volgende

“Als we gaan zitten wachten op laagtaalvaardige ouders dan komen ze niet.”