Literair kerstvakantie idee: de diy-aftelkalender

Kerst nadert snel, en als je op zoek bent naar een manier om de liefde voor taal te vieren of om de kerstvakantie te vullen, hebben we een goed idee. Een zelfgemaakte boeken-aftelkalender Geïnspireerd door Tom Benson, die viral ging op TikTok, delen we dit idee om de kerstvakantie dagen goed te besteden.

Tom Benson, partner van een boekenwurm uit Lancashire, bouwde een gigantische houten doos met 24 individuele vakjes, elk bedoeld voor één boek. Elk boek is afzonderlijk verpakt en genummerd, klaar om elke dag van december te worden geopend. Een echte boeken-adventkalender.

Over de zelf gebouwen houten doos maakte hij vervolgens een TikTok-video, die spontaan viraal ging en BookTok in vuur en vlam zetten. Het leverde commentaarop als: 'Ik zou huilen van geluk als iemand dit voor mij zou maken.' Nou, wat let ons nog. Aan de slag dus!

Aan de slag!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, voor een echte adventkalender die aftelt naar Kerst en start op de 1e van december zijn we al te laat. Maar laten we eerlijk zijn, tijd en rust om veel te lezen hebben de meesten onder ons pas in de kerstvakantie. Daar valt dus prima een mouw aan te passen. Hier onze tips:

  1. Kies je eigen aantal dagen: of je nou voor 5,12 of 24 dagen gaat, je kunt deze aftelkalender inrichten zoals jou uitkomt. Kies bijvoorbeeld de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Of juist de vakantiedagen na Oud & Nieuw. Of, als je echt veel wil lezen: alle dagen van de kerstvakantie.

  2. Kosten overweging: Boeken kunnen prijzig zijn, dus overweeg om naast fysieke boeken ook boekgerelateerde items toe te voegen. Denk aan een bezoek aan een 2ehands boekwinkel of kringloop of een coupon voor een digitaal boek. Of denk ook aan tijdschriften en dichtbundels. Als je helemaal op de kosten wil letten: breng een bezoek aan de bibliotheek en je kunt zo weer een flink aantal dagen vooruit.

  3. Voor de hele familie of gewoon voor jezelf: hoewel het een mooi idee is om kinderen mee zoet te houden in de kerstvakantie of een geliefde boekenwurm mee te verrassen, voor jezelf kan het natuurlijk gewoon ook. Voeg er in dit geval een element van verrassing aan toe door alle boeken in te pakken en te nummeren en vervolgens elke dag een lootje te trekken.

  4. Creatieve toevoegingen: je kunt natuurlijk altijd een stap verder gaan. Laat je creativiteit de vrije loop. Voeg persoonlijke notities toe aan elk boek, creëer themadagen of voeg kleine verrassingen toe die de leeservaring nog specialer maken. Ook leuk: kleine uitdagingen als het maken van een strip of gedicht.

  5. Verzamel de boeken op 1 plek: Tom van Tiktok had er zin in en bouwde een speciale kist. Maar het kan een stuk simpeler. Zo zijn er mensen die een karretje van de ikea gebruiken of gewoon wat ruimte vrijmaken op een kastje of plank. Ook leuk: bij elke kringloop zijn er altijd wel rieten manden te vinden die opzoek zijn naar een tweede leven.

Foto credits: © Reading my tea leaves

Screenshot TikTok @meganssslibrary

Met deze boeken-adventskalender maak je niet alleen de feestdagen speciaal, maar bevorder je ook de liefde voor lezen. Een perfect cadeau voor jezelf of voor de boekenliefhebber in je leven. Veel plezier met het creëren en geniet van de magie van verhalen tijdens deze feestdagen! 📚🎄

Vorige
Vorige

Investico onthult: al 15 jaar bekend dat leesonderwijs niet werkt

Volgende
Volgende

Opinie: met onze kinderen is niks mis, wel met de volwassenen