Leesplezier op OSG Hugo de Groot

Ashna Gekoel is in mei gestart op OSG Hugo de Groot als Adviseur Leesbevordering. Samen met de docenten Nederlands kijken we naar verschillende mogelijkheden om het leesplezier onder onze leerlingen te vergroten. Een van de aandachtspunten daarbij is de herinrichting en uitbreiding van onze bibliotheek. 

Bibliotheek

De bibliotheek wordt komend schooljaar onder handen genomen, zodat de leerlingen uitgedaagd worden om lekker te komen te lezen en passende leesboeken te kunnen lenen voor thuis. Een mooie collectie waarbij iedere leerling een boek kan vinden dat bij hem/haar past, is het uiteindelijke doel. Dit doen we niet alleen met de docenten, maar natuurlijk ook met de leerlingen. Door te kijken naar de behoeften van de leerlingen en deze in kaart te brengen, hebben we er alle vertrouwen in meer leerlingen aan het lezen te krijgen. In de bibliotheek of thuis.

Lezen motiveren

Daarnaast is het fijn om de leerlingen te motiveren te blíjven lezen. Door mee te doen aan de programma’s van Passionate Bulkboek, zoals de Jonge Jury, De Inktaap en Er Was Eens krijgen we gemotiveerde lezers. Het fijne is dat Ashna hier mooi bij kan ondersteunen. Binnen de school wordt al veel gedaan rondom lezen. Zo wordt er elk jaar een Literatuurweek georganiseerd en is er binnen de lessen veel aandacht voor het lezen samen met leerlingen. Met de doorlopende leeslijn die Passionate Bulkboek aanbiedt, zetten we een grote stap in de goede richting als het gaat om leesplezier en daarmee leesbevordering.

Praten over boeken is minstens zo stimulerend als het lezen zelf. Daarom gaat Ashna ook aan de slag met het opzetten én begeleiden van verschillende boekenclubs en voert ze leesgesprekken met leerlingen die leesdrempels ervaren. De leerlingen kunnen op vrijwillige basis hieraan deelnemen. 

Ouders betrekken

Ouders zijn ook een belangrijke schakel in dit proces. Door hen te betrekken bij de bibliotheek en hen te informeren en inspireren over de toegevoegde waarde van leesplezier, geven we het lezen thuis ook een positieve impuls. Onze bibliotheek wordt er een voor zowel ouders als leerlingen. Door de ouders te betrekken bij de bibliotheek, blijven we ze zien op school. Dit maakt het voor de docenten ook makkelijker, want ouders regelen in principe de basiszaken in de bibliotheek als Ashna er niet is. 

Vol vertrouwen zien we komend jaar tegemoet om onze leerlingen blijvend te inspireren tot het lezen van boeken!

Marc van Osch, docent Nederlands, OSG Hugo de Groot

Maak een afspraak met een van de adviseurs van Passionate Bulkboek

De toegewijde, vakbekwame adviseurs van Passionate Bulkboek vertellen graag meer over programma’s als Er Was Eens, Jonge Jury, De Inktaap, de Dag van de Literatuur en de Dag van het Literatuuronderwijs. Ze denken mee hoe deze in te passen in vaste lesprogramma’s en bieden inspiratie(sessies) om leesplezier onder leerlingen te vergroten. Ook kunnen zij worden ingeschakeld voor ondersteuning bij de ontwikkeling van een doorlopende leeslijn of tijdens educatieve overleggen, waarbij ze meedenken en -werken aan een beleidsrijke leescultuur.

Meer informatie? neem dan contact op met ashna@passionatebulkboek.nl 

Vorige
Vorige

Terugblik eindconferentie: Taal is van ons allemaal

Volgende
Volgende

Welkom terug in het nieuwe schooljaar!