#barbenheimer boekentips passend bij deze zomerhype

Het nieuwe schooljaar is begonnen, maar wat niet te missen was tijdens onze afwezigheid: de #barbenheimer trend. Twee blockbusters met een gelijke release datum en een opvallende tegenstelling. De film Oppenheimer gaat over de ontwikkeling van de atoombom en Barbie gaat over… tja Barbie, maar wel een Barbie voor het jaar 2023. Geïnspireerd door deze trend lichten we een aantal boeken uit om het nieuwe schooljaar te beginnen met kleine ode aan deze zomer. 

Oppenheimer boektip #1 Bomb (voor jonge lezers)

Bomb: the Race to Build--And Steal--The World's Most Dangerous Weapon, Engelstalige uitgave door Steve Sheinkin

Het fascinerende en angstaanjagende waargebeurde verhaal achter de totstandkoming van de meest destructieve kracht die de wapenwedloop en de Koude Oorlog heeft voortgebracht. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar het lijkt erop dat het boek wel alleen wordt uitgegeven in het Engels.

Meer weten


Oppenheimer boektip #2 Splinters van de zon

Fragmenten uit leven en werk van J. Robert Oppenheimer door Frans Kingma

Robert Oppenheimer was wetenschappelijk leider en organisatorisch talent van het ultrageheime Manhattan Project, dat de basis vormde voor een van de belangrijkste ontwikkelingen van de twintigste eeuw: de atoombom. In Splinters van de zon wordt verteld over het omstreden leven van Oppenheimer, zijn fysica, zijn interesse in poëzie en filosofie, zijn scholing in Europa, zijn banden met Nederland, de bom en over de risico’s.

Meer weten

 

Oppenheimer boektip #3 Girls of Atomic City

The Girls of Atomic city, Engelstalige uitgave door Denise Kiernan

"The Girls of Atomic City" vertelt het ongelofelijke waargebeurde verhaal van jonge vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog die werkten in een geheime stad die gewijd was aan het produceren van brandstof voor de eerste atoombom, alleen wisten zij dat niet.

Meer weten


Barbie boektip #1 Barbie Culture

Barbie Culture, Engelstalige uitgave door Mary F Rogers - University of West Florida, USA

Een academisch boek over een plastic speelgoed pop? Jazeker. Vanuit cultureel perspectief valt er genoeg over Barbie te vertellen. Rogers schets een breed en uitdagend beeld die voorbij gaat aan het beeld van Barbie als seksistisch icoon. Ze laat zien hoe de culturele betekenis van Barbie meer dubbelzinnig is dan het smalle, uiterlijk-gedomineerde model dat aan de pop wordt toegeschreven.

Meer weten


Barbie boektip #2 Het geheime leven van kleuren

Het geheime leven van kleuren, full colour uitgave door Kassia St Clair

Barbie staat voor roze en roze staar voor Barbie. Roze in alle mogelijke tinten is dan ook een onderdeel van de kracht van de nieuwe Barbie film. Maar hoe zit dat eigenlijk met kleuren? In Het geheime leven van kleuren is een levendige geschiedenis van kleuren en de onvergetelijke verhalen die erachter schuilgaan. Het geeft een geheel nieuwe blik op onze geschiedenis en cultuur; na het lezen van dit boek zal kijken naar kleur nooit meer hetzelfde zijn.

Meer weten


Barbie tip #3 Barbie Boekclub (voor jonge lezers)

Barbie heeft haar eigen boekclub!

Mysterie, carriere, vriendschappen in oneindig veel variaties kun je lezen over het leven van Barbie en haar vrienden. Barbie wordt dierenarts, tandarts maar beleeft ook avonturen op zee.

Meer weten


Veel leesplezier dit nieuwe schooljaar!

Vorige
Vorige

‘Lezen is de redding van onze democratie’, maak kennis met onze nieuwe projectleider Paulina Vanderbilt. 

Volgende
Volgende

Alvast in je agenda: de leesambassadeur evenementen dit nieuwe schooljaar