3PAK- Boekenevenement in Bibliotheek Rotterdam

Maandag 26 september organiseerde bibliotheek Rotterdam een evenement voor De Boekenweek van Jongeren. Een evenement voor een groot aantal studenten met als doel meer leesplezier te ontwikkelen. Want wanneer ontstaat er nu leesplezier, wat moet je doen om jongeren van het mbo aan het lezen te krijgen? Op deze vragen bestaan verschillende antwoorden maar het belangrijkste antwoord is: doen en laten zien!

De Boekenweek van Jongeren

Om het lezen onder jongeren van het MBO te stimuleren is 3PAK (van De Boekenweek van Jongeren) ontstaan. Dit is een jaarlijkse campagne in Nederland die vanaf 2015 georganiseerd wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Voorheen heette de campagne De Boekenweek voor Jongeren. Jongeren helpen bij deze campagne mee via sociale media, groepsinterviews en enquêtes. Om hun rol te erkennen, is de naam veranderd in Boekenweek van Jongeren.

3PAK geschenkenbundel

Dit jaar zijn de schrijvers Chinouk Thijssen en Daan Heerma van Voss gevraagd om een verhaal te schrijven voor 3PAK. Nieuw dit jaar is dat er in de bundel ook aandacht werd gegeven aan gedichten. Deze gedichten zijn geschreven door Gershwin Bonevacia en spreken jongeren erg aan.

3PAK evenement

Dat het lezen van 3PAK veel aandacht kreeg in Bibliotheek Rotterdam is een groot pluspunt. De bibliotheek organiseerde in het kader van de Boekenweek een evenement voor mbo-studenten van Zadkine en Techniek College Rotterdam. Studenten volgden 3 verschillende workshops verspreid over 5 ruimtes. Daarnaast maakten zij een half uur kennis met schrijfster Chinouk Thijssen. Zij legde uit hoe zij schrijfster is geworden van thrillerachtige YA-literatuur. Een vraag die door een van de studenten werd gesteld is Hoe bedenk je de namen voor personages in je boeken? Het antwoord van Chinouk luidde: “Wanneer je net als ik een bijzondere naam hebt, dan kun je deze naar mij sturen. Wanneer de naam mij inspireert, gebruik ik deze wellicht in een volgend boek”. Daarbij mag zelfs worden aangegeven of de personage een good of bad guy moet zijn.

Rappen

Tijdens workshops maakten studenten samen met docenten van het SKVR onder andere een rap. Op maandagmorgen om 9.00 uur een gedicht schrijven en vervolgens omzetten in rap, dat is nog niet gemakkelijk. Toch is het de studenten goed gelukt onder de enthousiaste begeleiding van de aanwezige rapppers, docenten van SKVR.

Jamie, student van Techniek College Rotterdam: “Ik ga vanavond aan mijn vader deze rap laten horen, hij gelooft vast nooit dat ik een gedicht in rapvorm heb geschreven!”

Haiku

Ook een haiku (een kort, niet-rijmend gedicht) maken, gaf de studenten veel plezier. De vrolijke haiku’s werden geprint op een tasje. Cees, student Techniek College Rotterdam: “Altijd handig zo’n tasje, toch? En nu ook nog eens zelf gemaakt.”

Het 3PAK evenement in de bibliotheek was voor de aanwezige studenten een succes en een goede stap in de richting om studenten meer leesplezier te geven!

Vorige
Vorige

Stevige impuls leesbevordering via Masterplan basisvaardigheden

Volgende
Volgende

Persbericht: Voorkom taalachterstand bij kinderen voordat die achterstand blijvend is