Kerst/winter leespleziergids

 

Vol leesplezier de kerst/winter door!

De sfeervolle kersttijd is aangebroken en daarmee is het bijna kerstvakantie! Ook bij Heel Rotterdam Leest houden we tijdens de feestdagen (kerstvakantie) een korte pauze tot de scholen weer beginnen. Dat wil niet zeggen dat we stoppen met het stimuleren van leesplezier. Daarom is het hoog tijd om al onze leesplezier inspiratie en vakantie to do tips te delen.

We wensen je een mooie (lees)winter en hele fijne feestdagen!

 

Op stap: bezoek een bijzondere boekenwinkel

Kerstsferen opsnuiven? Bezoek dan eens de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht en breng meteen een bezoekje aan de prachtige boekhandel Dominicanen. Op hun Instagramkanaal geven zij regelmatig tips voor de mooiste kerstcadeaus.

De boekhandel is gevestigd in een 13e-eeuwse Dominicanenkerk. De eerste gotische kerk in de Lage Landen is een bijzonder gebouw. Niet alleen om zijn bijzondere geschiedenis - het gebouw heeft vele functies gehad -, maar zeker ook om de plafond- en muurschilderingen, die van uitzonderlijk grote kunsthistorische waarde zijn. Dit alles is nog altijd terug te zien en mede hierdoor zeker een bezoekje waard!

Of ga eens naar Zwolle!

Ook in Zwolle staat een prachtige boekwinkel. Van der Velde Boeken is eigenlijk meer dan een boekwinkel. Het is een ongekende wereld waarin je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken in brasserie ‘in de Broeren’ of kunt genieten van een lezing, concert of tentoonstelling.

Van der Velde blijft de bezoekers verrassen. Zo hebben zij niet alleen een steeds wisselende boekencollectie, maar ook een continu veranderend assortiment met cadeau-artikelen. Ook op hun Instagramkanaal worden regelmatig cadeautips gedeeld.

De boekhandel is gevestigd in de 15e eeuwse Broerenkerk in het hart van de stad. In 2013 is de kerk getransformeerd tot ‘boekenkerk’. Hij wordt omschreven als hét boekenparadijs van Zwolle, met ruim 1000 vierkante meter aan boeken, tijdschriften en kantoorartikelen.

Cadeautip: warme voeten!

In deze tijd zijn warme voeten extra fijn, hoe leuk is het om dan deze ‘fuck off I’m reading’ sokken cadeau te geven of te krijgen.
Zet jij dit cadeau ook op je wishlist? Je bestelt dit mooie paar hier.

Kerst to do vanuit huis

Kerst is een tijd van samen zijn, maar met kerst is het vaak ook slecht weer. Laat je door de bibliotheek inspireren met de leukste kerstleesboeken voor kinderen tot volwassenen, kerstkookboeken, kerstknutselboeken en nog veel meer. Laat je hier inspireren.

library_books Bijpassende tip: veel van de kerstboeken zijn ook als luisterboek verkrijgbaar. Zo ook Maria, een kerstverhaal door Marion Pauw.

De 100 boeken die je moet hebben gelezen!

Net als Time publiceert ook The New York Times elk jaar een lijst van 100 boeken die je gelezen moet hebben. TZUM (literair weblog) heeft er 10 uitgelicht. Benieuwd naar de rest? Die kun je hier bekijken.

* Avalon – Nell Zink
* The Candy House – Jennifer Egan
* Companion Piece – Ali Smith
* Didn’t Nobody Give a Shit What Happened to Carlotta – James Hannaham
* The Books of Jacob – Olga Tokarczuk
* Afterlives – Abdulrazak Gurnah
* Lucy by the Sea – Elizabeth Strout
* Our Missing Hearts – Celeste Ng
* Trust – Hernan Diaz
* The Passenger – Cormac McCarthy

Boek onder de boom

Kinderen

De onderstaande boekentips zijn afkomstig van Huub Boxem. De negenjarige zoon van leesconsulent Annemieke Boxem, werkzaam bij Bibliotheek Rotterdam en lid van de Heel Rotterdam Leest projectgroep.

Het boek zonder tekeningen. Door B.J. Novak

Uniek, eigenzinnig en hilarisch: het eerste prentenboek zonder prenten. Dacht je dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan? Dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: 'Ik ben een aap.' Wie dit boek voorleest, wordt op slag een KOMIEK. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd!

videocam Extra (kijk)tip: lees het boek voor bij een groep kinderen. Bekijk het filmpje over hoe je dit kunt aanpakken.

Grapman. Door Tjibbe Veldkamp

Nik lijkt een gewone jongen, maar eigenlijk is hij… Grapman! Als hij een boef wil vangen vertelt hij snel een mop en valt de boef om van het lachen – zo fantaseert hij. Jammer alleen dat de kinderen in zijn klas niet om hem lachen. En degene met de állerminste humor is hun leraar, meester Nietje. Wanneer Nik op een dag per ongeluk – of dankzij zijn superhumor? – de klas aan het lachen maakt, knapt er iets bij de meester. Hij neemt Nik en klasgenootje Noor mee naar een tijd waarin meesters kinderen nog echt mochten straffen. Kan Grapmans superhumor hen redden? Of maken zijn grappen het alleen maar erger?

Miljonairskind. Door Ilona de Lange

Zilver woont met zijn ouders en zusje in een klein, slecht onderhouden huis… tenminste, dat denkt iedereen. In werkelijkheid hebben zijn ouders jaren geleden de loterij gewonnen: ze zijn multimiljonair! Dat houden ze echter angstvallig geheim voor de buitenwereld. Onder hun doodgewone huis heeft de familie een ongelooflijke villa met een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan. Maar wat heb je daaraan als je het met niemand kunt delen? Zilver vertelt zijn geheim stiekem toch aan zijn beste vriend Lennon. Als ze ontdekken dat er een inbreker is, bedenken ze een plan om hem in de val te laten lopen.

De leukste (boek) cadeautips

Heb je geen idee welk boek je moet kopen voor kerst? De Hebban Crew heeft negen lezerstypen voor je bedacht. Kies het type dat het meest past bij de persoon die je een boek cadeau wilt geven. Onder elk lezerstype vind je verschillende categorieën met cadeautips.

Tips voor kinderen

Tips voor volwassenen

Boek onder de boom

Volwassenen

De onderstaande boekentips zijn afkomstig van een aantal van onze projectgroepleden!

Veel leesplezier!

De grote cirkel. Door Maggie Shipstead

Marian en Jamie Graves zijn een tweeling, ze zijn geboren in 1914 en als baby’s gered in een schipbreuk. Ze worden opgevoed door een excentrieke oom in Montana (VS). Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die vliegstunts doen in oude dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal als piloot de wereld rondreist.

Er zijn twee verhaallijnen in het boek. Honderd jaar later wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar verdwijning op Antarctica. Hadley wil zichzelf en haar carrière een nieuwe draai geven, nadat ze jarenlang de hoofdrol heeft gespeeld in romantische films. Ze dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor de parallellen tussen hun levens zichtbaar worden.

Een boek dat je echt wilt uitlezen (ik wil het woord pageturner liever niet gebruiken maar dat is het wel), dus echt iets voor de kerstvakantie. Wat dit boek mij ook weer duidelijk maakte is dat je tijdens het lezen veel leert. In dit boek bijvoorbeeld over de begintijd van de luchtvaart en de Tweede Wereldoorlog.

Ik ben een eiland. Door Tamsin Calidas

Vooral in de maanden na een vakantieperiode gaan mensen op zoek naar een uitdaging. Sommige mensen grijpen de kerstvakantie aan om hun leven onder de loep te nemen en zichzelf de vraag te stellen: waar sta ik en waar wil ik naartoe? Dat kan leiden naar een nieuwe baan, verhuizing of een heel ander leven dan tot nu toe het geval is geweest. Of een vakantie de aanleiding is geweest, weet ik niet, maar Tamsin Calidas, een vlotte dertiger met een baan in de media en woonachtig in de hippe Londense wijk Notting Hill, besluit haar gejaagde leven in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Landelijk, rustig en idyllisch? Nee! Gesloten eilanders, onstuimig weer en pure, bitter ellende. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen en leert ze leven in het ritme van het eiland. En het is precies die natuur die verlossing brengt.

‘Ik ben een eiland’ van Tamsin Calidas is een boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking. ‘Rauw, pijnlijk, en door stormen geteisterd werk. Dit is wat echte afzondering betekent.’

Jaguarman. Door Raoul de Jong

Begin november 2020 verscheen Jaguarman het nieuwe boek van Raoul de Jong. Daarin reist hij naar Suriname, het land van zijn vader, op zoek naar het verborgen verleden. Hij ontdekt dat Suriname ook nog een ándere geschiedenis heeft dan die wij in Nederland kennen. En hij komt steeds dichter bij het mysterie: wie was de jaguarman, welke speciale krachten had hij en wat was zijn band met Raouls familie?

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.
De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

Met Jaguarman, geschreven als een avonturenroman, brengt Raoul de Jong een prachtige hommage aan het land van zijn vader. Fijn boek, leest als een trein! Goed ook voor studenten en leerlingen. Een ontroerend boek ook, met veel liefde voor de mensheid geschreven. Ik kreeg ook zin om de door Raoul genoemde boeken van o.a. Anton de Kom en Albert Helman te lezen. Het boek heeft mooie illustraties.

Raoul ontving voor dit boek de Anna Blamanprijs. In 2023 mag hij het boekenweekessay schrijven.

Kerstleesplezier

 

Kerst to do vanuit huis

Kerst is een tijd van samen zijn, maar met kerst is het vaak ook slecht weer. Laat je door de bibliotheek inspireren met de leukste kerstleesboeken voor kinderen tot volwassenen, kerstkookboeken, kerstknutselboeken en nog veel meer. Laat je hier inspireren.

library_books Bijpassende tip: veel van de kerstboeken zijn ook als luisterboek verkrijgbaar. Zo ook Maria, een kerstverhaal door Marion Pauw.

 

Op pad: naar de bieb

Wil je samen met anderen oefenen met lezen? Kom dan elke maandagmiddag naar het Leescafé!
Tijdens het Leescafé ga je in een klein groepje oefenen met lezen, samen met een taalvrijwilliger.

Let op: de leescafés op de Centrale Bibliotheek zitten snel vol. Wees er dus op tijd bij!

Toegang: Gratis

Tiktok-verslaafde tiener? Probeer een boek van #booktok.

In onze zomereditie lieten we jullie al kennismaken met #BookTok (of #BoekTok). Wil je jouw tiener (of jezelf) een heerlijk kerstgevoel bezorgen? Kijk dan eens naar alle tips onder de ‘hashtag’ #kerstboeken. Er worden in verschillende video’s erg veel inspirerende tips gegeven.

Zit jouw tiener regelmatig op TikTok? Laat hem of haar dan kennismaken met #kerstboeken. Door de enthousiaste verhalen van andere tieners krijg je wellicht jouw tiener ook aan het lezen!

Met welk kerstboek kruipt jouw tiener (of jij) tijdens de koude en donkere dagen op de bank?

We zetten hierbij een aantal video’s op een rijtje:

Klik op de afbeelding en vindt de verschillende boekentips van #kerstboeken

Voor de allerkleinste

De grote favoriet van Vigo (kleinzoon Corry - lid van projectgroep Heel Rotterdam Leest) is: ‘Boer Boris’. Hij heeft inmiddels al meerdere boeken over deze boer, maar het eerste exemplaar blijft zijn favoriet. Het leuke is dat hij zelf al allerlei dingen gaat ‘tellen’, hij slaat nog wel wat getallen over, maar het principe snapt hij al.

‘Boer Boris’ is het eerste prentenboek in de succesvolle reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Welk kind zou er nou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Er is zo veel te zien op de boerderij: ploegen, akkers met vogelverschrikkers erop, en natuurlijk heel veel dieren. Want behalve Knol het paard zijn er varkens, koeien, een klein kalfje, schapen, muizen en kippen. En alles kan worden geteld van 1 tot 10. Oh nee, 11!

Ted van Lieshout weet precies die dingen te benoemen die een dreumes boeien en de teksten zijn ook voor volwassenen leuk om voor te lezen omdat er ook nog humor in zit. De illustraties van Philip Hopman zijn ook erg goed. Het zijn heldere vrolijke prenten.

Kerstvoorleesboek

Het vrolijke kerstvoorleesboek komt uit een fantastische serie themaboeken die geschreven zijn door Marianne Busser en Ron Schröder. Er zijn boeken gericht op bepaalde feestdagen, maar ook boeken speciaal voor opa’s en oma’s. De tekeningen van Dagmar Stam spreken de kinderen echt aan.

Het boek biedt een leuke afwisseling van versjes en verhaaltjes die je echt de kerstsfeer laten proeven. Er zijn in elk versje of verhaal weer verschillende hoofdrolspelers. Dit boek bevat leuke korte verhaaltjes met grote sprekende plaatjes, en is daardoor heel geschikt om ook met de allerkleinsten te lezen.

We wensen je gezellige feestdagen
en een fijne (lees)winter!

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Vragen? We blijven natuurlijk wel gewoon beschikbaar voor al je vragen, tips en opmerkingen. Mail ze naar hallo@heelrotterdamleest.nl