Loes Luca volgt laaggeletterde Rotterdammers in nieuwe Tv-serie

Voor bijna tweeënhalf miljoen Nederlanders is lezen en schrijven een dagelijks struikelblok. Maar wel een struikelblok wat vaak onzichtbaar blijft voor de omgeving. De stille uitdaging van laaggeletterdheid komt echter binnenkort in de schijnwerpers te staan. De bekende Rotterdamse actrice Loes Luca werpt haar blik op dit onderbelichte probleem in het nieuwe tv-programma ‘Duidelijke Taal’.

Foto credits: Loes Luca door Roel Wijnants op Flickr

Wat betekent het om laaggeletterd te zijn? Luca, die zelf in een Rotterdamse wijk woont waar een derde van de bevolking worstelt met lezen en schrijven, volgt in haar vierdelige human-interest-serie enkele laaggeletterde Rotterdammers in hun dagelijks leven. Ze onderzoekt hoe ze de tram nemen, de juiste zorg regelen als ze ziek zijn, naar school gaan, en hoe ze een baan behouden. Op het eerste gezicht lijken deze hoofdpersonen manieren te hebben gevonden om hun leven te leiden, maar de realiteit blijkt anders te zijn. Ze kampen met het vinden van hulp en zorg, het opbouwen van sociale contacten en het beheersen van hun financiële situatie. En er is schaamte, veel schaamte.

Voor Luca is 2023 niet alleen het jaar waarin ze haar acteer- en komische talenten tentoonspreidt, maar ook het jaar waarin ze haar vaardigheden als tv-maker laat zien. Haar programma verschijnt rond dezelfde tijd op televisie als de serie van Frans Bauer ‘Een Leven Zonder Letters’. Hiermee krijgt laaggeletterdheid in Nederland eindelijk de aandacht die het verdient.

"Duidelijke Taal" werpt een nieuw licht op laaggeletterdheid, een onderwerp dat vaak verborgen blijft in de schaduwen van de samenleving. Het programma is vanaf 8 november wekelijks te zien op NPO2 om 20:30 uur.

Vorige
Vorige

23 september: BookTok komt tot leven in Delft

Volgende
Volgende

Inspiratie: samen een lang verhaal schrijven bij de schoolpoort