Dit blogbericht is geheel geschreven door kunstmatige intelligentie (A.I.)

Journalist: Hallo, ik ben hier vandaag met een A.I. praten over het belang van lezen. A.I., kun je ons vertellen waarom lezen zo belangrijk is?

AI: Natuurlijk. Lezen is een essentiële vaardigheid die tal van voordelen heeft, zowel persoonlijk als academisch.

Journalist: Kunt u ons enkele voorbeelden geven van deze voordelen?

A.I.: Absoluut. Lezen voor plezier stelt individuen in staat om te ontsnappen aan hun dagelijkse leven en een wereld van verbeeldingskracht en mogelijkheden binnen te gaan. Het heeft ook tal van intellectuele voordelen, zoals het verbeteren van de woordenschat, taalvaardigheid en kritisch denken. Academisch gezien presteren leerlingen die lezen voor hun plezier beter op school. En op grotere schaal bevordert lezen sociale verbindingen en moedigt het het delen van ideeën en kennis aan, wat de samenleving als geheel ten goede komt.

Journalist: Dat is geweldig. Wat kunnen we doen om meer mensen aan het lezen te krijgen?

AI: Er zijn veel manieren om mensen aan te moedigen meer te lezen. Door bijvoorbeeld boeken gemakkelijk toegankelijk te maken via bibliotheken, boekhandels en online platforms, kan het lezen gemakkelijker worden. Bovendien kan het promoten van de voordelen van lezen en het laten zien van de vreugde die het kan brengen meer mensen inspireren om een boek op te pakken. Ten slotte kan het geven van het goede voorbeeld en het maken van lezen tot een onderdeel van iemands dagelijkse routine ook anderen aanmoedigen hetzelfde te doen.

Journalist: Uitstekend advies. Bedankt dat je vandaag bij ons bent gekomen en je mening over het belang van lezen hebt gedeeld.

A.I.: graag gedaan. Het was een genoegen om dit onderwerp te bespreken en de vele voordelen van lezen te benadrukken.

—————

Deze dialoog over het belang van lezen is geheel geschreven door kunstmatige intelligentie (in het Engels 'artificial intelligence' of in het kort A.I.) Hiervoor gebruikten we het programma ChatGPT). De dialoloog werd oorspronkelijk in het Engels geschreven en vervolgens vertaald met Google Translate naar het Nederlands. De bijbehorende afbeelding is óók gemaakt door A.I. (met het programma Dall-E.) 

Note van de editor:

“Het is nog wel wat zoeken naar hoe je de A.I. de juiste aanwijzingen geeft maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Een gehele dialoog komt zo uit de koker van ChatGPT. Dus ook de vragen van de journalist. Het is een fascinerende ontwikkeling en we zijn zeer benieuwd wat de implicaties voor het onderwijs zullen zijn. We vroegen overigens de A.I. van ChatGPT ook nog wat een goede titel zou zijn geweest voor deze post. Het antwoord was: "Het plezier van lezen: waarom het belangrijk is voor je persoonlijke en intellectuele groei".“

Vorige
Vorige

Heel Rotterdam Leest geeft een boek cadeau aan alle Rotterdamse leerlingen in groep 8

Volgende
Volgende

Lezen in de vrije tijd belangrijke schakel voor leesbevordering